02 huhtikuuta, 2013

Koliikkihoidot



Ihania pieniä ruusunnuppusuita, kunnes koliikki iskee....

Vauvojen koliikki on koko perheen ongelma
Vauvat saattavat saada jossain vaiheessa koliikin, se voi alkaa jo 3 viikon ikäisellä ja koskettaa koko perhettä. Pieni suppusuu saattaakin yllättää ja muuttua yötä päivää kiljuvaksi, lähinnä leijonaa muistuttavaksi karjujaksi....onneksi koliikkivaivoja voi helpottaa vauvahieronnalla tai ihan vyöhyketerapialla.

Olen tässä miettinyt kuinka paljon vauvojen koliikkiin vaikuttaa myös psykologiset stressitekijät, perheen keskinäinen tasapaino ja harmonia. Koska uskon, että vauvakin voi stressaantua....miettikää nyt...ensin n. 9kk lillumista rauhallisessa harmonisessa ympäristössä, sitten äkkiryntäys synnytyskanavaan, vaikka kuinka yrittää pienillä kätösillään pistää hanttiin....sitten putkahdetaa jonkin vieraan tädin käsivarsille joka ensimmäisenä irvistää...(hymyilee) ja sitten alkaa kamerat surraa, salamat välähtelee, ihmiset puhuvat yhteen ääneen mummot, mammat, papat, isät, äidit, siskot,veljet...kääk!!! Ja tätä jatkuu ensimmäiset viikot kotona, ihmisiä käy ihailemassa perheen uutta vauvaa jne.....Vähemmästäkin sitä saa vatsanväänteitä!!

Ilokseni olen saanut havaita, että nykyään isät ovat kovin kiinnostuneita lapsistaan ja lasten hyvinvoinnista. Se ilahduttaa minua suuresti. Näiden perheiden keskinäiset energiat ovat harmoniset ja tasapainoiset ja vaikuttavat varmaankin osaltaan lasten hyvinvointiin.

Nämä nykyään syntyvät kullannuppuset ovat ultraherkkiä, me kutsumme heitä kristallilapsiksi jotka ovat jo syntyessään hyvin herkkävaistoisia ja intuitiivisiä. He vaistoavat pienemmänkin epätasapainon ympäristössään sekä vanhempiensa välillä. Lapsen herkkyys voi näin olla myös melko haasteellista vanhemmille ja on hyvä muistaa, ettei lapsen läheisyydessä käydä kovin kova äänisiä keskusteluita, koska lapsi aivan varmasti reagoi siihen. Nämä herkät lapsukaiset reagoivat hyvin luontaishoitoihin.
 
Olen kiitollinen, että olen saanut ilon hoitaa näitä pienokaisia ja nähdä miten herkkiä he ovat vastaanottamaan hoitoa ja miten hoito on vauvaan vaikuttanut jo ensi käynnistä lähtien. Olen myös todella iloinen siitä, että neuvolasta on ohjattu vanhempia kokeilemaan vauvahierontaa ja vyöhyketerapiaa.
Koliikkihoidon jälkeen on hyvä muistaa se, että hoidot saattavat etenkin ensimmäisen kerran jälkeen aiheuttaa oireiden voimistumisen, tätä ei suinkaan tapahdu kaikille, vain erittäin herkille vauvoille. Siitä ei kannata pelästyä ja jättää hoitoja kesken, se vain kertoo sen, että vauva on hyvin herkkä ja on vastannut hoitoon hyvin voimakkaasti. Joskus voi käydä niin, että vauvalle riittää jopa tämä yksi hoitokerta. Parin päivän sisällä koliikkioireet saattavat hävitä kokonaan. Tässä pitää kuitenkin aina muistaa se, että vauva voi olla myös maitoallergikko ja siinä tapauksessa hoidot vain lieventävät oireita, mutta eivät poista niitä kokonaan.
 
Äideille ja isille, jotka valvovat öitään koliikkivauvojensa kanssa olen myös suositellut rentouttavia hoitoja, että he jaksaisivat käydä läpi tämän vaiheen.   
Kun kaikki nukkuvat yönsä hyvin ja jaksavat päivät paremmin, on perheen energiatasot korkealla ja on ilo hoidella vauvaa ja seurata hänen kasvamistaan terveeksi, tasapainoiseksi pikkuihmiseksi, joka sitten kasvuvaiheiden mukaan yllättää vanhempansa seuraavaksi uhmaiällä ja sitten villillä teini-iällä.

Ohjeita koliikkivauvan hoitoon
Vauvan massua voi vaipanvaihdon yhteydessä hellästi hieroskella myötäpäivään.

Jalkapohjia voi myös hieroskella varovasti painellen. Hiero vauvan jalkapohjasta varovasti oikeaa jalkaa suoliston alueelta ylöspäin ja vasenta alaspäin. (Vyöhyketerapeutti näyttää).

Vauvan syöttövälien kanssa olisi hyvä pysytellä 2-3 tunnissa, ei jatkuvaa syöttämistä, vauva kyllä hiljenee, mutta parkuu kohta entistäkin kovemmin. Anna vauvalle syöttöjen välissä vettä, jos se on jo sallittua.

Vauvaa suositellaan kantamaan mielellään kantoliinassa kotona, kuin istuttamaan babysitterissä tai auton turvaistuimessa, kyfoottisessa asennossa = vatsa lytyssä ja selkä pyöreänä. Tässä asennossa vauvan sisäelimet, mahalaukku, maksa sekä ohutsuoli- ja paksusuoli voivat joutua liian ahtaalle ja aiheuttaa vatsavaivoja. Vauvaa on hyvä välillä ”venyttää” selinmakuulla, jotta vatsa saa tilaa.

Joskus myös d-vitamiini tipat lisäävät vatsan väänteitä ja voisi kokeilla toista valmistetta tai pitää muutaman päivän tauko tipoissa ja katsoa miten se vaikuttaa.

Luonnonmukaiset D-vitamiini ja maitohappobakteerit äidille ja vauvalle.
Esim. Bioteekin Teho-D tipat, Bioteekin Probiootti baby tai Biolatten valmiste.
Äidille myös magnesiumlisä, jos on tarvetta, saattaa vaikuttaa myös vauvan koliikkiin, jos äidillä magnesiumvajausta. Magnesium ehkäisee suonenvetoja ja kramppeja.

Imettävän äidin ruokavalio;
Kaikki, mitä imettävä äiti laittaa suuhunsa jatkaa matkaa myös vauvalle…..
Äidin on tärkeää syödä 2 lämmintä ateriaa päivittäin ja muutamia välipaloja.
Suosi puuroja, wok-ruokia, marjapirtelöitä, sosekeittoja.

Koliikkivauvan äidin on hyvä tarkkailla ruokavaliotaan, suosittelen n. 3kk ajan välttämään seuraavia ruoka-aineita ja juomia:
Appelsiinimehu, colajuomat, energiajuomat, alkoholi, maitotuotteet, kahvi max. 2 kuppia päivässä, mielellään aamulla ja iltapäivällä, ei enää illalla. Sokeri, salmiakki, suklaa, kuivahedelmät, ruis, ohra, sipuli, papu, herneet, kaaliruuat, maustetut tuliset ruuat, ne kun lisäävät vauvan vatsavaivoja.

Jos vauva saa vain vastikkeita, kannattaa vaihtaa vastikkeen merkkiä ja kokeilla onko sillä vaikutusta vauvan koliikkiin. On myös hyvä selvittää, onko vauvalla mahdollista maito allergiaa. Myöskin refluksitaudin mahdollisuus on hyvä keskustella neuvolalääkärin kanssa, jos tuntuu että mikään ei vauvan koliikkiin auta.

Suosittelen vyöhyketerapiaa tai jotain muuta rentouttavaa hoitoa myös äideille, jotta äiti jaksaisi hoitaa vauvaa ja olisi rennompi. Vauvat vaistoavat erittäin hyvin vanhempiensa jännityksen ja väsymyksen.

Ohjeiden lähteenä on käytetty Luontaisterveys lehden artikkelia koliikkivauvan hoidosta. Sekä vyöhyketerapeutin maalaisjärkeä ja kokemusta.

10.2.2015 Markkinoille on tullut uusi D-vitamiini suihke, mitä on myös suositeltu vauvoille, imetyy hyvin suun limakalvoilta. Eikä ilmeisesti aiheuta niin paljon vatsanväänteitä vauvoille. En tiedä pitääkö tieton paikkaansa, että Probiootti-baby valmistetta ei ole enää saatavana....sain infon koliikkivauvan äidiltä....mutta tätä suihketta vauvalle harkittaessa on hyvä tarkistaa asia neuvolasta, koska tuotteen hyvä imeytyvyys limakalvoilta voi myös aiheuttaa helposti yliannostuksen. 
  
Copyright Ruusukristalli Tmi © 2013